Back to top
2. 9. 2021.

Saveti za odabir tuš kabina za mala kupatila

Saveti za odabir tuš kabina za mala kupatila

KAKO DA IZABERETE IDEALNU TUŠ KABINU ZA VAŠE MALO KUPATILO?Jednostavnije je opremiti veću prostoriju, u ovom slučaju kupatilo, jer vam veći slobodan prostor pruža veće mogućnosti. Kod većih kupatila možete postaviti bilo koji model sanitarnih proizvoda i kupatilskog nameštaja, dok kod manjih kupatila morate birati modele koji će zauzeti manje prostora i koji će se uklopiti idealno na mestu gde ste planirali.


U prethodnom blog postu pisali smo o idejama i savetima za opremanje manjeg kupatila uopšteno, a u ovom tekstu posvetićemo se isključivo tuš kabinama i dati savete kako da odaberete idelano za vaše potrebe.TUŠ KABINA, TUŠ PARAVAN ILI TUŠ STENA?


S obzirom da smo se već odlučili da ne želimo kupiti kadu, jer zauzima više prostora a naše kupatilo je malo, potrebno je prvo odlučiti da li želite tuš kabinu, tuš paravan ili tuš stenu


Tuš kabine predstavljaju kombinaciju tuš paravana i tuš kadica, možete ih kupiti u kompletu ili posebno. Danas u ponudi imamo veći izbor modela, oblika i dimenzija tuš kabina, a moguće je praviti ih i po meri, što nam omogućava da se uklope u svakom kupatilu. 


Tuš paravani predstavljaju staklenu barijeru, mogu se postavljati direktno na pločice i u kombinaciji sa tuš kadicama, ali u ovom slučaju morate voditi računa o dubini kadice i visini paravana. Takozvane paravane od zida do zida možete iskoristiti ukoliko je oblik kupatila takav da u jednom delu imate udubljenje i gde vam je potrebna jednostrana barijera od zida do zida.


Tuš stene predstavljaju fiksnu staklenu pregradu prostora za tuširanje bez tuš kabine, i postavljaju se direktno na pločice, montaža je vrlo jednostavna. One su vrsta tuš paravana a osnovna razlika je u tome što kod stena ne postoje vrata već je ulaz u prostor za tuširanje otvorenog tipa. Dodatna prednost je u tome što ne postoje vrata i postavljaju se bez tuš kadica pa nema barijera i preskakanja, samim tim ulazak je maksimalno bezbedan a naročito je praktično za osobe sa invaliditetom.MODELI TUŠ KABINA


Tuš kabine se dele na modele bez leđa i sa leđima, i na polukružne i pravougaone. 


Tuš kabine sa leđima, odnosno hidromasažne tuš kabine predstavljaju najskuplje i najmodernije modele tuš kabina. One su zatvorenog tipa, sa ili bez krova, a imaju razne dodatne funkcije. 


Tuš kabine bez leđa, klasične tuš kabine, su jeftinije od hidromasažnih a samim tim i prodavanije. Nisu zatvorenog tipa već se montiraju uza zid.


Postoji više različitih dimenzija i oblika, što vam daje veće mogućnosti da je što bolje uklopite u zavisnosti od veličine i oblika vašeg kupatila. Najzastupljenije i najprodavanije polukružne tuš kabine su poluprečnika r80 i r90. Postoje dve vrste pravougaonih tuš kabina, tačnije kvadratne i pravougaone. Najzastupljenije kvadratne su 80x80cm, 90x90cm, a najzastupljenije pravougaone su 100x80cm, 120x80cm, 100x70cm. 


Polukružna tuš kabinaMODELI TUŠ PARAVANA


Tuš paravani se dele na polukružne, pravougaone i od zida do zida. Što se tiče polukružnih i pravougaonih tj kvadratnih, dimenzije su iste kao i kod klasičnih tuš kabina (polukružne r80 i r90, pravougaone 100x80cm, 120x80cm, 100x70cm i kvadratne 80x80cm, 90x90cm).


Takozvane paravane od zida do zida možete iskoristiti ukoliko je oblik kupatila takav da u jednom delu imate udubljenje i gde vam je potrebna jednostrana barijera od zida do zida. Dimenzije ove vrste paravana su od 90-180cm.


Takođe, kada su u pitanju tuš paravani možete birati više modela vrata. Postoje paravani sa klasičnim vratima koje se otvaraju ka spolja ili unutra, paravani sa kliznim vratima i paravani sa duplim kliznim vratima. U zavisnosti od dimezije paravana i izgleda vašeg kupatila možete izabrati model vrata koji vam najviše odgovara.


Tuš paravan od zida do zidaMODELI TUŠ STENA


Kao što smo već naveli, tuš stene predstavljaju jednostranu staklenu barijeru, dok sa druge strane nema vrata već je ulaz otvorenog tipa, a ne postoje tuš kadice i nije potrebno ozidati prostor. Posebno je praktično za manju decu i osobe sa invaliditetom.


Ne zauzimaju mnogo prostora pa su jako praktične za manja kupatila, jer otvoren i jednostavan ambijent, kao i visoka stakla vizuelno povećavaju izgled kupatila. Zbog toga kupatilo deluje šire, prostranije i dobija “dubinu”.


Ukoliko ste pomislili na mogući problem prolaska vode ispod stakla, nemojte brinuti, na pod uz ivicu zida se postavlja tuš kanalica i uz pad predviđen prilikom postavljanja pločica, ne dozvoljava vodi da se zadržava.


Prilikom izbora tuš stena možete birati različite vrste stakla, više u nastavku teksta.


Tuš stenaVRSTE STAKLA


Prilikom odabira stakla za vašu tuš kabinu, paravan ili stenu pored cene morate razmišljati o vašoj bezbednosti, ali i o održavanju. Postoje stakla različitih debljina od kojih su najzastupljenije od 6 i 8mm.


Kaljeno staklo predstavalja takozvano sigurnosno staklo koje je deblje, otpornije i bezbednije od običnog stakla. Kaljeno staklo se u toku procesa proizvodnje dobija tako što se staklo zagreva, a zatim brzo hladi. Procedura grejanja i hlađenja čini ga jačim. Na ovaj način menjaju se osnovne karakteristike stakla, pa ako dođe do pucanja ono drugačije reaguje. Ono je mnogo jače, otpornije na udarce, teže se lomi i do nekoliko puta je jače i izdržljivije nego obično.


Prozirno staklo, po preporuci dizajnera enterijera, trebalo bi uvek postavljati u malim kupatilima jer peskirana stakla prave vizuelnu barijeru u kupatilu, pa samim tim mali prostor čine da vizuelno bude još manji.


Peskirano staklo je sve popularnije iz razloga što je jednostavnije za održavanje jer se kamenac ne primećuje toliko kao na prozirnim staklima, a i privatnost je veća. Peskarenje je tehnika dobijanja zamagljenog stakla, koje se dobija tako što se u tehnološkom procesu obrade staklo trlja peskom.


Tonirano staklo predstavalja još jedan model stakla, od kojih su najpopularnija crna stakla.


Tonirana tuš stenaKOJI MODEL SE VAMA DOPADA?


Predstavili smo vam sve moguće modele tuš kabina, tuš paravana i tuš stena. U zavisnosti od veličine i oblika kupatila, ali i vaših želja i zahteva izaberite model koji se savršeno uklapa.


Kao jedna od najboljih opcija, koju uglavnom biraju pri opremanju malog kupatila, pokazale su se tuš stene sa prozirnim staklom. Zauzimaju najmanje prostora, a prozirno staklo vizualno ne smanjuje prostor, a ujedno deluje jako moderno.


Na našem online shop-u i salonu u Novom Sadu možete pronaći veliki izbor različitih modela tuš kabina, tuš paravana i tuš stena. Ukoliko imate dodatnih pitanja ili vam je potreban savet konkretno za vaše kupatilo, možete nas kontaktirati putem email-a, telefonom ili posetite nas u salonu i porazgovarajte uživo sa našim stručnim osobljem.

Preporučeni proizvodi

Tuš Kabina | Elpini Premium - 90x90
Tuš Kabina | Elpini Premium - 90x90
product-feature

Preporuka

product-feature

Akcija

product-feature

Best buy

Tuš kabine i kade > Tuš kabine i paravani
Tuš Kabina | Elpini Premium - 90x90

49.490 RSD/kom

Paravan | Leo No Limit
Paravan | Leo No Limit
Tuš kabine i kade > Tuš kabine i paravani
Paravan | Leo No Limit

22.160 RSD/kom

Tuš Stena | DP - 100x200 8MM
-24%
Tuš Stena | DP - 100x200 8MM
product-feature

Ultra akcija

product-feature

Preporuka

Tuš kabine i kade > Tuš kabine i paravani
Tuš Stena | DP - 100x200 8MM
25.900 RSD/kom

19.490 RSD/kom

Ušteda 6.410 RSD/kom

Tuš Stena | Black Grid - 80x195 cm
Tuš Stena | Black Grid - 80x195 cm
Tuš kabine i kade > Tuš kabine i paravani
Tuš Stena | Black Grid - 80x195 cm

25.120 RSD/kom

slider arrow
slider arrow