Back to top
5. 11. 2020.

Geberit - Mercedes u kupatilu

Geberit - Mercedes u kupatiluŠVAJCARSKA KOMPANIJA GEBERIT, MERCEDES U SVETU SANITARIJA!


Savremeno doba je donelo komfor i lepotu življenja koja između ostalog podrazumeva i vrhunski moderni dizajn enterijera, koji se bazira na jasnim i prirodnim formama i minimalizmu. Ovakvi visoki estetski standardi važe i za kupatila. Sve više se insistira na “sakrivanju” svih elemenata koji mogu narušiti ravne, glatke površine i kompaktnost linija kupatila.

Zato se odvodne cevi, stubovi nosači wc šolja i lavaboa, razni ventili i sve drugo što može estetski zasmetati pogledu, prekrivaju spuštenim plafonima, ugrađuju u zidove kupatila, jednom rečju nestaju iz vidnog polja. Na red su pre izvesnog broja godina stigli i vodokotlići sa pratećom aparaturom. Postalo je izuzetno moderno i funkcionalno instalirati ugradne vodokotliće, najčešće iz sigma ili delta serije firme Geberit, od kojih je ostala vidljiva samo lepo dizajnirana tipka (taster) za aktiviranje ispiranja.

geberit wc kotlić

Svi koji prate trendove i sebe smatraju modernim, svakako će se opredeliti za Geberit sigma ili Geberit delta ugradne vodokotliće, mada su i prezidni vodokotlići ove kompanije izuzetno dizajnirani i odlično izgledaju u prostoru. Geberit sistemi ispiranja mogu se izabrati u skladu sa primenom, željenim dizajnom i posebnim uslovima gradnje. To su proizvodi visokog kvaliteta i upečatljive estetike, koji pružaju besprekornu funkcionalnost, najviši komfor i maksimalan radni vek.

Savremeni dizajn, bezbednost i inovativne funkcije Geberit proizvoda postali su poznati bezmalo širom sveta i zato, vratimo se malo u prošlost da saznamo nešto više o kompaniji Geberit.

Godine 1874. Caspar Melchior Gebert pokrenuo je vodoinstalatersku radnju u mestu Rapperswil u Švajcarskoj. 1905. godine počeo je da proizvodi sanitarije, odnosno delove za kupatila. Njegov toaletni rezervoar - vodokotlić, pod nazivom Feniks - Phoenix, lepo dizajniran i napravljen od drveta obloženog olovom, sa olovnim okovima i mehanizmom za ispiranje, bio je revolucionaran proizvod i postigao je veliki uspeh na tržištu.


geberit wc kotlić geberit wc kotlić


Kada je Gebert umro 1909. godine, posao su preuzeli njegovi sinovi Albert i Leo. Sledećih godina kompanija se proširila unutar Švajcarske, kao i u susedne zemlje i dodala svojoj ponudi nove proizvode kao što su cevi, slavine i razni ventili. Tridesetih godina prošlog veka kompanija je bila pionir plastičnih delova u sanitarnoj industriji.

Nakon Drugog svetskog rata kompanija se brzo oporavila i nastavila da se širi, da bi 1952. godine predstavila prvu potpuno plastičnu toaletnu cisternu (vodokotlić) od polietilena. Hajnrih i Klaus Gebert su 1953. godine nasledili kompaniju i nazvali je Geberit.